Με κοινή απόφαση της Υπ. Τουρισμού Έ. Κουντουρά και του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ε. Αποστόλου «ανοίγει» ο δρόμος για τη δυναμική ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Ελλάδα.

Ορίστηκαν οι προδιαγραφές λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και θεσπίζεται Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού, η οποία  δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (3089/Β/30-7-2018).

Μέσω της συγκεκριμένης απόφασης δημιουργείται για πρώτη φορά στην χώρα μας ένα  σαφές πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αγροτουρισμού, που θα έχουν το δικό τους ΚΑΔ,  καλύπτοντας ένα θεσμικό κενό και ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων για τη  ρύθμιση της επαγγελματικής δραστηριότητας στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο καθορισμός των προδιαγραφών λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και η θέσπιση Ειδικού Σήματος Αγροτουρισμού, εντάσσονται στο πλαίσιο της υλοποιούμενης εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής, με στόχο:

  • την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού και εν προκειμένω την ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου,
  • την ανάδειξη των αυθεντικών εμπειριών που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν και αποτελούν παγκόσμια τάση,
  • και την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στη σύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροδιατροφικό τομέα και τη μεταποίηση
  • τη στήριξη της επιχειρηματικότητας των τοπικών παραγωγών και οικονομιών
  • και την προώθηση των τοπικών προϊόντων που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν

Η συγκεκριμένη απόφαση διαμορφώθηκε μετά από μακροχρόνια διαβούλευση και συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με το συναρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και τους φορείς αγροτουρισμού, με στόχο να δημιουργηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, ώστε  να καλυφθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο οι ανάγκες της  αγοράς.

Οι  επιχειρήσεις αγροτουρισμού ιδρύονται από εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Πρέπει υποχρεωτικά να έχουν κατάλυμα, μέχρι 40 κλίνες το ανώτερο, το οποίο κατάλυμα μπορεί να βρίσκεται εντός ή  εκτός του αγροκτήματος ή της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν ειδική κατηγορία τουριστικών επιχειρήσεων, λειτουργούν με Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού (Ε.Σ.Α.) που εκδίδεται από την οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα του αγροτουρισμού  υποχρεούνται να αποκτήσουν Ε.Σ.Α μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού  μπορούν να λάβουν αγροκτήματα, όπως επίσης και  τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, εφόσον έχουν προηγουμένως αποκτήσει Ειδικό Σήμα Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος, καθώς και οι αγροτικές και μικτές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης, μέσα σε όρια κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επιτρέπεται η ανέγερση μόνο μη κύριων καταλυμάτων.

Αξίζει επίσης, να αναφερθεί ότι για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν προβλεφθεί και ήδη δημιουργηθεί οι κάτωθι ειδικοί Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ):

  • 55.90.14 - Υπηρεσίες παροχής καταλύματος σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου
  • 55.90.14.01 - Υπηρεσίες παροχής καταλύματος με παροχή εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου
  • 55.90.14.02 - Υπηρεσίες παροχής καταλύματος χωρίς παροχή εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου

Θεσπίζεται Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού και πλαίσιο λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων by Win to Win - Business Consultants

Νέοι Κωδικοί Άσκησης Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για τον αγροτουρισμό by Win to Win - Business Consultants